
Kiszenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Co i jak kisić, by nadać produktom wyjątkowy smak i zachować właściwości odżywcze?
Kiszonki to prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych. Można je zrobić nie tylko z warzyw, ale także z owoców, grzybów czy ziaren.
Jakie właściwości prozdrowotne mają kiszonki? Co i jak można ukisić?
Zapraszamy na kryminalne śniadanie w TVS!
Czym jest kiszenie?
Kiszonki przeżywają obecnie renesans, choć znane są już od wielu lat. Kiszenie polega na fermentacji z udziałem bakterii mlekowych, w której wyniku cukry obecne w komórkach produktu rozkładają się na kwas mlekowy. Dzięki temu produkt nie ulega procesowi rozkładu i zyskuje specyficzny smak, który jest wynikiem wytwarzania się niewielkiej ilości alkoholu i kwasu octowego.
Kiszonki: właściwości
Kiszonki śmiało można zaliczyć do superfoods, czyli produktów o niezwykłych właściwościach odżywczych. Dzięki kwasowi mlekowemu powstałemu podczas fermentacji, kiszonki są doskonałym probiotykiem – kwas mlekowy reguluje mikroflorę jelitową i pracę układu trawiennego. Kiszonki regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ponadto są bogatym źródłem witamin i minerałów – m.in. żelaza, witamin C, E, K oraz witamin z grupy B.
Dzięki zawartości tych składników kiszonki:
-
wspomagają odporność
-
zapobiegają rozwojowi infekcji grzybiczych i bakteryjnych
-
poprawiają pracę układu trawiennego
-
przyspieszają metabolizm
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
SUPERFOODS, czyli jedzenie o niezwykłych wartościach odżywczych
Co i jak kisić?
Do kiszenia najlepiej wybrać produkty bogate w wodę i cukry, choć w zasadzie ukisić można wszystko. Należy pamiętać, by wybrane produkty były jak najświeższe, nieuszkodzone i pochodziły ze sprawdzonych, najlepiej ekologicznych źródeł.
Co nada się najlepiej?
-
warzywa: kapusta, ogórek, kalafior, botwinka, fasolka szparagowa, buraki, marchew, pomidor, biała rzodkiew, czosnek, cebula, bakłażan, papryka
-
owoce: cytryny, wiśnie, czereśnie
Możesz także wykonać mieszankę swoich ulubionych warzyw, która dostarczy organizmowi pełnego przekroju potrzebnych witamin i bakterii probiotycznych.
Do przygotowania kiszonek będziesz potrzebować:
-
szklanego lub kamionkowego naczynia
-
ulubionych produktów
-
czystej wody
Kiszenie krok po kroku
Dokładnie umyte, osuszone i pokrojone produkty umieść ciasno w naczyniu i zalej solanką. Ważne jest, aby w naczyniu znajdowało się jak najmniej powietrza, który przyspiesza proces rozkładu. Doprawiamy ulubionymi przyprawami – najpopularniejszymi przyprawami używanymi do przygotowania kiszonek są czosnek, cebula, jałowiec i ziele angielskie.
W pierwszej fazie kiszenia, która powinna trwać około 3 dni, naczynie z kiszonką należy zostawić otwarte lub częściowo przykryte. Dzięki temu powstałe w procesie fermentacji gazy swobodnie się ulotnią. Naczynie powinniśmy trzymać w temperaturze 15-21 stopni Celsjusza.
Podczas drugiej fazy kiszenia zamykamy naczynie i przenosimy je w chłodne, zaciemnione miejsce. W tej gazie zatrzymujemy proces fermentacji.
Poznamy, że kiszonki są gotowe po tym, jak produkty osiądą na dnie, a na górze zgromadzi się woda. Wtedy możemy przenieść kiszonki do lodówki i z nich korzystać.
Marlena Borczyk
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
DPS w Orzeszu to kolejne ognisko koronawirusa. Jaka sytuacja w Domu Pomocy Społecznej?
Żłobki w Katowicach będą dostępne przez cały okres wakacyjny
To prawda, kiszonki są bardzo zdrowe, świetne wpływają na odporność i jelita! Szczerze uwielbiam!