Kurze udka obniżają ciśnienie

Naukowcy karmili uzyskanym z kurzych udek kolagenem szczury cierpiące na nadciśnienie. Po ośmiu godzinach od zjedzenia porcji kolagenu dochodziło u badanych zwierząt do wyraźnego obniżenia ciśnienia. U zwierząt z grupy kontrolnej, którym podawano solankę, spadek ciśnienia nie występował – piszą naukowcy.

U szczurów karmionych kolagenem po czterech tygodniach występował znaczący spadek ciśnienia.

Badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie we współpracy z badawczym ośrodkiem Nippon Meat Packers’ Research and Development Center.

Utrzymujące się wysokie ciśnienie jest jednym z czynników ryzyka zawałów, udarów i wiodącą przyczyną przewlekłej niewydolności nerek.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button