Marchewka chroni przed oparzeniem słonecznym

 Beta-karoten to naturalny pigment pomarańczowy ważny w roślinnym procesie fotosyntezy. Odpowiedzialny również jest za charakterystyczne czerwonopomarańczowe barwy marchwi, pomidorów i wielu innych zielonych liściastych warzyw i owoców. “Odkryliśmy, że długotrwała dieta bogata w beta-karoten istotnie chroni skórę przed oparzeniem – wyjaśnia profesor Kopcke. – Nie daje tej samej silnej i prawie natychmiastowej ochrony przed promieniowaniem UV, co współczesne kremy chroniące, ale może zapewnić fundament ochronny, który powinien być ‘ukoronowany’ kremem ochronnym przed planowanym wystawieniem się na działanie słońca”. “Ta forma ochrony ‘żywnościowej’ przed promieniami UV ma dwie istotne zalety – kontynuuje profesor Krutmann. – Jest stale obecna u ludzi korzystających z wieloletniej diety bogatej w beta- karoten i również korzystnie wpływa na każdą część skóry”. “Podczas gdy beta-karoten występuje naturalnie, może również zostać zsyntetyzowany. Identyczny z naturalnym syntetyczny beta- karoten odgrywa ważną rolę w wielu wzmocnionych produktach żywnościowych i napojach, jak również i w produktach uzupełniających dietę. Manfred Eggersdorfer, naczelnik R&D w DSM Nutritional Products, firmie będącej wiodącym producencie beta- karotenu, mówi: Te odkrycia wskazują na istotę bogatej odżywczo i zrównoważonej diety. Mówiąc dosłownie – jesteśmy tym, co jemy, i zdrowa porcja beta-karotenu zdecydowanie powinna być składnikiem naszego menu”. Więcej informacji na stronie http://www.dsmnutritionalproducts.com.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button