KrajRegion

Margaryny, fast foody i chipsy znikną ze sklepów? Komisja Europejska walczy z tłuszczami trans

2 kwietnia w życie wchodzi rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące zawartości w żywności tzw. tłuszczów trans. W związku z tym z półek sklepowych mogą niedługo zniknąć m.in. margaryny, fast foody, chipsy, ciastka, gotowe sosy czy krakersy.

Silesia Flesz w TVS od poniedziałku do piątku: 16.00, 17.45, 20.00 i 23.00

Tłuszcze trans dzielimy na dwie grupy – zwierzęce (zawierają je m.in. wołowina, mleko krowie, sery, masło) oraz przemysłowe, powstające w procesie częściowego utwardzania płynnych olejów roślinnych (zawierają je m.in. ciastka, batoniki, herbatniki, krakersy, chrupki, margaryna).

Rozporządzenie Komisji Europejskiej będzie obowiązywać od 2 kwietnia i zaostrzy dotychczasowe regulacje. W danym produkcie spożywczym maksymalna dopuszczalna zawartość przemysłowych tłuszczów trans wyniesie 2g na 100 g tłuszczu.

Po tym terminie nie będzie można sprzedawać jedzenia przekraczającego limit. Dlatego też ze sklepowych półek mogą zniknąć niektóre produkty. Część z nich zapewne zmieni swój skład.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi m.in. cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto tłuszcze trans obniżają płodność i mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się dziecka.

Źródło: Polsat News

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Ratownik z Tarnowskich Gór zginął w zmiażdżonej karetce. Trwa wielka zbiórka dla rodziny Michała [WIDEO]

Będą kolejne obostrzenia? Rząd myśli nad kolejnymi ograniczeniami w handlu i usługach

Szkoły znowu puste, ale opieka nad dziećmi musi być zapewniona i tak [WIDEO]

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button