Muzeum Chleba w Radzionkowie

Muzeum znalazło swoje miejsce w Radzionkowie. W dniu 26.04.2000r. nastąpiło uroczyste otwarcie i poświęcenie Muzeum Chleba, w obecności władz miejskich wojewódzkich i przedstawiciela wicepremiera Leszka Balcerowicza. Były też listy gratulacyjne między innymi od arcybiskupa Damiana Zimonia.

Założeniem twórcy Muzeum było udostępnienie piekarzom i cukiernikom miejsca na gromadzenie starych, zabytkowych narzędzi pracy. Stało się jednak inaczej. Muzeum Chleba gromadzące kolekcjonerskie zbiory Piotra Mankiewicza stało się placówką oświatową ogólnie dostępną, a przede wszystkim dla dzieci i młodzieży.

Tu można się zapoznać z historią chleba, z szacunkiem dla niego, jak i z maszynami i urządzeniami do jego produkcji wykorzystywanych. Zbiory obejmują już kilka tysięcy eksponatów w postaci maszyn i urządzeń, pocztówek, zdjęć, obrazów, grafik, publikacji czy książek. Muzeum ulega ciągłym zmianom. Udostępniono salę “bacówkę” utrzymaną w góralskim stylu i wykonaną przez autentycznych górali. Tu zwiedzający mogą poczekać na swoją kolejkę w zwiedzaniu, a w przyszłości zjeść zupę wodzionkę-śląską specjalność.

Muzeum jest również otwarte na inne propozycje wykorzystania swoich pomieszczeń np. dla spotkań towarzyskich, narad czy kameralnych występów artystycznych.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Cała działalność muzealna Piotra Mankiewicza została zauważona i doceniona przez Związek Górnośląski, który przyznał mu Nagrodę im. Wojciecha Korfantego.

W Muzeum Chleba można poznać sekrety piekarstwa i ciastkarstwa, ich historię, a także codzienność minionych lat. W kilu salach wystawowych znajduje się pare tysięcy eksponató  – od dużuch, ja maszyny do wytwarzania ciasta chlebowego po małe, jak wałki czy koszyczki do rozrostu chlebowych bochenków. Można odtworzyć cały cykl produkcyjny chleba w dawnych czasach. W samym muzeum jak i przed budynkiem wyeksponowane są mieszałki, dzielarki do bułek, młynki do tarcia i mielenia bułki. Ciekawym eksponatem jest pochodząca z XIX wieku lodówka, chłodząca dzięki kawałkom lodu.

Muzeum Chleba czynne od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.00-16.00

Jedna z sal stylizowana jest na dawną kuchnię śląską. Zgromadzone są tam sprzęty niegdyś używane.

W magazynach powstała sal, zorganizowana na wzór starej kkasy szkolnej, dzięki temu dzieci odwiedzające muzeum moga brać udział w lekcji, siedząc w zabytkowych ławkach i pisząc rysikami na kamiennych tabliczkach.

Program wizyty w Muzeum rozpoczyna się od projekcji filmu “Chleb” trkatującym o historii, tradycjach i pochodzeniu chleba. Następnie zwiedzający mają okazje własnoręcznie wykonać bułkę. Po czym rozpoczyna się zwiedzanie  z przewodnikiem, warto zaznaczyć że Muzeum Chleba jest muzeum otwartym, zwiedzający może dotknąć wszystkich eksponatów. KOlejnym etapem jest pobyt w bacówce i degustacja własnoręcznie zrobionych bułeczek. Pobyt kończy lekcja w staroświeckiej klasie.

 

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button