Muzeum Chleba w Radzionkowie

Muzeum znalazło swoje miejsce w Radzionkowie. W dniu 26.04.2000r. nastąpiło uroczyste otwarcie i poświęcenie Muzeum Chleba, w obecności władz miejskich wojewódzkich i przedstawiciela wicepremiera Leszka Balcerowicza. Były też listy gratulacyjne między innymi od arcybiskupa Damiana Zimonia.
Założeniem twórcy Muzeum było udostępnienie piekarzom i cukiernikom miejsca na gromadzenie starych, zabytkowych narzędzi pracy. Stało się jednak inaczej. Muzeum Chleba gromadzące kolekcjonerskie zbiory Piotra Mankiewicza stało się placówką oświatową ogólnie dostępną, a przede wszystkim dla dzieci i młodzieży.
Tu można się zapoznać z historią chleba, z szacunkiem dla niego, jak i z maszynami i urządzeniami do jego produkcji wykorzystywanych. Zbiory obejmują już kilka tysięcy eksponatów w postaci maszyn i urządzeń, pocztówek, zdjęć, obrazów, grafik, publikacji czy książek. Muzeum ulega ciągłym zmianom. Udostępniono salę “bacówkę” utrzymaną w góralskim stylu i wykonaną przez autentycznych górali. Tu zwiedzający mogą poczekać na swoją kolejkę w zwiedzaniu, a w przyszłości zjeść zupę wodzionkę-śląską specjalność.
Muzeum jest również otwarte na inne propozycje wykorzystania swoich pomieszczeń np. dla spotkań towarzyskich, narad czy kameralnych występów artystycznych.
Cała działalność muzealna Piotra Mankiewicza została zauważona i doceniona przez Związek Górnośląski, który przyznał mu Nagrodę im. Wojciecha Korfantego.
W Muzeum Chleba można poznać sekrety piekarstwa i ciastkarstwa, ich historię, a także codzienność minionych lat. W kilu salach wystawowych znajduje się pare tysięcy eksponató – od dużuch, ja maszyny do wytwarzania ciasta chlebowego po małe, jak wałki czy koszyczki do rozrostu chlebowych bochenków. Można odtworzyć cały cykl produkcyjny chleba w dawnych czasach. W samym muzeum jak i przed budynkiem wyeksponowane są mieszałki, dzielarki do bułek, młynki do tarcia i mielenia bułki. Ciekawym eksponatem jest pochodząca z XIX wieku lodówka, chłodząca dzięki kawałkom lodu.
Muzeum Chleba czynne od poniedziałku do piątku w godzinach: 8.00-16.00
Jedna z sal stylizowana jest na dawną kuchnię śląską. Zgromadzone są tam sprzęty niegdyś używane.
W magazynach powstała sal, zorganizowana na wzór starej kkasy szkolnej, dzięki temu dzieci odwiedzające muzeum moga brać udział w lekcji, siedząc w zabytkowych ławkach i pisząc rysikami na kamiennych tabliczkach.
Program wizyty w Muzeum rozpoczyna się od projekcji filmu “Chleb” trkatującym o historii, tradycjach i pochodzeniu chleba. Następnie zwiedzający mają okazje własnoręcznie wykonać bułkę. Po czym rozpoczyna się zwiedzanie z przewodnikiem, warto zaznaczyć że Muzeum Chleba jest muzeum otwartym, zwiedzający może dotknąć wszystkich eksponatów. KOlejnym etapem jest pobyt w bacówce i degustacja własnoręcznie zrobionych bułeczek. Pobyt kończy lekcja w staroświeckiej klasie.