KrajRegion

Sezon na grzyby rozpoczęty! Potrafisz rozpoznać grzyby trujące?

Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami. Zanim wybierzesz się na wycieczkę do lasu, sprawdź, czy potrafisz rozpoznać grzyby trujące. 

 

Detektyw wszech czasów powraca!!! COLUMBO tego lata w TVS!

Z roku na rok grzybobranie zyskuje coraz większą popularność. Piesze spacery po lesie nie dość, że są przyjemne, to przynoszą korzyści w postaci pysznych, leśnych smakołyków. Grzyby można wykorzystać w wielu daniach.

Przed grzybobraniem warto uzbroić się jednak w znajomość gatunków grzybów, aby wiedzieć, które z nich są omijać szerokim łukiem. Spacerując po lesie, z pewnością napotkamy wiele imponujących, kolorowych grzybów. Niestety zaufanie pięknemu wyglądowi grzyba może skończyć się źle.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Grzyby dzielą się na jadalne, które bez obaw możemy spożyć, oraz trujące i niejadalne. Spożycie grzybów niejadalnych poskutkuje nie miłymi odczuciami żołądkowymi, niestrawnością i ogólnym osłabieniem, z kolei spożycie grzybów trujących może być dla nas tragiczne w skutkach – może zakończyć się nawet śmiercią.

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Nie znasz – nie zbieraj!

Najprostsza, najskuteczniejsza metoda podczas grzybobrania. Pamiętaj jednak, że nawet, jeśli wydaje ci się, że znasz danego grzyba – przed spożyciem warto jest się upewnić. Jeśli nie jesteś specjalistą w zakresie grzybobrania, możesz poprosić o towarzystwo kogoś doświadczonego lub zaopatrzyć się w kieszonkowy atlas grzybów.

Uważaj na blaszki pod kapeluszem

To podstawowa zasada podczas grzybobrania – wszystkie śmiertelnie trujące grzyby mają blaszki pod kapeluszem (ta zasada nie dotyczy jednak kurek oraz kani). Jednym z prostych sposobów jest także przełamanie kapelusza lub trzonka i posmakowanie go. Gorzki smak oznacza, że grzyb jest trujący.

Zbieraj wykształcone grzyby

Dzięki temu, że grzyb jest wykształcony w pełni, będziesz mógł go rozpoznać po wszystkich charakterystycznych cechach. W przypadku niewykształconego grzyba istnieje ryzyko, że cecha charakterystyczna nie jest jeszcze widoczna – nietrudno o pomyłkę.

Nie zbieraj od razu po ulewie

Mokra ściółka po ulewnym deszczu jest idealnym warunkiem do rozwoju pleśni na grzybach i ataków insektów.

Poznaj najpopularniejsze gatunki

Warto uzbroić się w wiedzę dotyczącą najpopularniejszych gatunków grzybów występujących w Polsce. Wiele z nich ma swoich niejadalnych sobowtórów i to właśnie ich pomyłka najczęściej jest dla człowieka tragiczna w skutkach.

Tych grzybów nie pomyl!

Pieczarka i muchomor jadowity

Warto zwrócić uwagę na blaszki. Jadalna pieczarka ma je w kolorze brązowym (ciemnieją wraz z wiekiem grzyba). Trujący muchomor jadowity ma blaszki w kolorze białym i inny kształt – jest bardziej strzelisty i stożkowaty, niż przysadzista pieczarka polna.

Kurka i lisówka

Szkopuł tkwi w szczegółach – jadalna kurka charakteryzuje się jędrnym, grubym trzonkiem oraz sztywną blaszką. Jej trujący odpowiednik ma wiotki trzonek oraz bardzo delikatną blaszkę.

Kania i muchomor zielonawy sromotnikowy

Jadalna kania jest duża, ma ruchomy pierścień na trzonie, jej kapelusz się łuszczy. W opozycji stoi bardzo niebezpieczny, śmiertelnie trujący muchomor zielonawy, którego trzon jest gładki, a pierścień nieruchomy.

Borowik i goryczak żółciowy

Jadalny borowik posiada śliski kapelusz o szaro- lub czerwonobrązowej barwie, z kolei niejadalny goryczak żółciowy ma mniejszy kapelusz pokryty meszkiem, a jego trzon pokryty jest siatką w zgniłozielonym kolorze.

Najpopularniejsze jadalne grzyby

Grzyby jadalne i trujące - prawdziwek (fot. pixabay.com)
Grzyby jadalne i trujące – prawdziwek (fot. pixabay.com)

Borowik szlachetny (prawdziwek)

Charakteryzuje go duży, mięsisty kapelusz, którego średnica wynosi od 6 do 25 cm. Kapelusz ma różne odcienie brązu, z kolei od dołu może być żółto-zielony lub biały. Trzon prawdziwka jest biały. Po przekrojeniu miąższ tego grzyba nie zmienia barwy i pachnie przyjemnie.

Maślak sitarz

Ten grzyb posiada szeroki kapelusz o średnicy 5-15 cm w kolorze brązowym, który okryty jest lepiącą się skórką. Trzon jest jasnożółty i posiada charakterystyczny pierścień.

Grzyby jadalne i trujące - podgrzybek brunatny (fot. pixabay.com)
Grzyby jadalne i trujące – podgrzybek brunatny (fot. pixabay.com)

Podgrzybek brunatny (borowik brunatny)

Kapelusz borowika brunatnego ma średnicę od 3 do 15 cm, jest w kolorze ciemnobrązowym na powierzchni, od spodu posiada wyraźne rurki w kolorze jasnej żółci. Trzon grzyba jest masywny, gruby, o średnicy od 4 do 12 cm. W uszkodzonych miejscach kolor trzonu staje się zielononiebieski.

Grzyby jadalne i trujące - maślak zwyczajny (fot. Wikipedia)
Grzyby jadalne i trujące – maślak zwyczajny (fot. Wikipedia)

Maślak zwyczajny

Kapelusz maślaka ma średnicę 4-12 cm, jest ciemnobrązowy (czasem żółtobrązowy). Skóra jest lepka i błyszcząca, daje się łatwo oddzielić od miąższu. Osadzony jest na twardym i pełnym trzonie o wysokości 3-11 cm i grubości 1-2,5 cm. Miąższ ma białożółtawy kolor o przyjemnym smaku i zapachu.

Grzyby jadalne i trujące - koźlarz babka (fot. pixabay.com)
Grzyby jadalne i trujące – koźlarz babka (fot. pixabay.com)

Koźlarz babka

Kapelusz koźlarza dochodzi do 20 cm średnicy, ma barwę od jasnobrązowej do ciemnobrązowej. Grubość trzonu jest do 3,5 cm, wysokość do 17 cm. Trzon w kolorze białym pokryty jest licznymi, ciemnobrązowymi lub czarnymi kosmkami.

Najpopularniejsze niejadalne i trujące grzyby

Grzyby jadalne i trujące - muchomor zielonawy sromotnikowy (fot. pixabay.com)
Grzyby jadalne i trujące – muchomor zielonawy sromotnikowy (fot. pixabay.com)

Muchomor zielonawy sromotnikowy – śmiertelnie trujący!

Posiada kapelusz o średnicy 5-15 cm, głabki, przy brzegu prążkowany w kolorze zielonkawym, szarozielonym, na brzegu zwykle jaśniejszym. Skórka łatwo daje się ściągnąć. Trzon ma wysokość do 15 cm i grubość do 2 cm. Miąższ jest biały i nie zmienia koloru po przełamaniu. Blaszki są gęste i białe.

Muchomor jadowity – śmiertelnie trujący!

Kapelusz ma średnicę 6-10 cm, jego powierzchnia jest gładka, sucha i jedwabista, kolor biały (na wierzchu bladożółty). Blaszki są białe i gęsto ustawione. Trzon 8-12 cm, o cylindrycznym kształcie. Miąższ jest biały i kruchy, nie zmienia koloru po przełamaniu.

Muchomor plamisty – silnie trujący

Kapelusz o średnicy 4-12 cm w kolorze brązowoszarym, brunatny bądź brązowożółtym, pokryty białymi łatkami. Blaszki są gęsto ułożone i białe. Trzon ma wysokość 5-15 cm i grubość 1-2 cm, biały. Miąższ jest biały i kruchy.

Grzyby jadalne i trujące - muchomor czerwony (fot. pixabay.com)
Grzyby jadalne i trujące – muchomor czerwony (fot. pixabay.com)

Muchomor czerwony – trujący

Kapelusz o średnicy do 20 cm o gładkiej powierzchni i charakterystycznym, czerwonym kolorze, pokryty białymi łatkami. Blaszki są białe bądź bladożółtawe, brzuchate i gęsto ustawione. Miąższ jest biały, kruchy, nie zmienia koloru po uszkodzeniu, nie posiada zapachu i ma bardzo łagodny smak.

(Marlena Borczyk)

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Specjalne maseczki ze Śląska do przymierzania ubrań to prawdziwy HIT! Sami zobaczcie!

Polski Ład i Metropolia. GZM chce ponad 600 milionów złotych na elektryczny tabor autobusowy

Zabrze rozstrzygnęło przetarg na budowę centrów przesiadkowych!

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button