RegionWiadomość dnia

Piwny Grand Champion z Pogwizdowa

Z domowej kuchni wprost do serca browaru – właśnie taka była droga piwa, które nawarzyła Dorota Chrapek. To właśnie jej receptura okazała się bezkonkurencyjna na Festiwalu Birofilia. – Ja bardzo lubię piwo i stąd taki pomysł, a że piwa sklepowe nie zawsze mi do końca odpowiadają, to postanowiłam zrobić własne – wyjaśnia pani Dorota. I to już pięć lat temu. Ale do tej pory jego smak znali tylko najbliżsi. Teraz pozna go cały kraj. Domowe gary zastąpione zostały przez profesjonalne kotły i kadzie, a do 38 domowych butelek dołączyło 150 tysięcy uwarzonych w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. – Zupełnie inne wykorzystanie surowców jest w zakładzie produkcyjnym, który ma do tego dużo większe możliwości i troszeczkę inne urządzenia, niż piwowar domowy – zaznacza Dominik Szczodry, Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie.

Bo w tym domowym wystarczy kuchnia, kocioł i dużo cierpliwości. Recepta na sukces bardzo prosta. – Są bodajże cztery rodzaje słodu. Czyli słód podstawowy, czyli pale tak zwany, słody karmelowe. Oprócz tego dwa rodzaje chmielu i oczywiście odpowiedni szczep drożdży – tłumaczy Dorota Chrapek.

Dorota Chrapek w konkursie pokonała aż 174 rywali. Po raz pierwszy w historii festiwalu zwyciężyła kobieta. Tych, którzy z piwem obcują na co dzień, to jednak nie dziwi. – Żony, siostry gotują tak? Faceci rzadko, natomiast szefami najlepszych kuchni w restauracjach klasowych są mężczyźni. To jest jakiś paradoks, a tu z kolei tak w piwowarstwie pracują generalnie faceci i tu kobieta wszystkich powaliła – mówi Janusz Konieczny, Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie.

Czy powali też biznesowo – na razie trudno ocenić. Szansa jest, bo domowej receptury napój trafił właśnie na sklepowe półki. Na pewno nie zabraknie go w Pogwizdowie. – Myślę, że teraz już przychodzi taki okres, że te piwa niszowe będą, szukane, wyszukiwane i smakowane coraz częściej – uważa Hubert Krechut, sklep “U Huberta”. Bo teraz niemal każdy ma szansę, żeby nawarzyć sobie piwa, jakie tylko mu się podoba.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button