Nowe spojrzenie na pizzę, czyli robimy włoski placek w polskim stylu! Pizza „Wypasiony Baca” z kapustą i golonką… Tego przepisu nie możesz nie spróbować!
Pizza z kapustą zasmażaną i golonką? Jesteśmy na TAK! W ostatnim odcinku kulinarnych przygód w programie „U Bacy na Cacy” Artur „Baca” Bacowski razem z Dominikiem Gąską – szefem kuchni Oberża „Czarny Groń” – przygotował wyjątkową, sezonową pizzę „Wypasiony Baca”… A już teraz możesz sprawdzić ten przepis w swojej kuchni!
Co tydzień nowe przepisy w premierowych odcinkach programu „U Bacy na Cacy” – oglądaj w każdą sobotę o 19:40!
Dlaczego chcą zamknąć Nikiszowiec? TOP 5 Silesia Flesz
„Wypasiony Baca”, czyli pizza z kapustą i golonką
Składniki
– golonka
– 300 g ziemniaków
– 2 łyżki chrzanu
– łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– 200 ml słodkiej śmietany
– bundz wędzony
– oscypek wędzony
– mała czerwona cebula
– sól, pieprz
Marynata do golonki
Składniki
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki musztardy
– ½ łyżeczki papryki ostrej
– 2 łyżeczki papryki słodkiej
– 2 łyżki miodu
– pół szklanki ciepłej wody
– sól, pieprz
Pizza „Wypasiony Baca”
Przygotowanie
Na samym początku przygotuj ciasto na pizzę według ulubionego przepisu.
Przypominamy, że ciasto na pizzę, którą przygotowaliśmy w programie, jest pilnie strzeżoną recepturą Oberży „Czarny Groń”. Dlatego jeśli chcesz spróbować, jak smakuje w oryginale – koniecznie odwiedź Rzyki!
Przygotuj marynatę do golonki poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Następnie golonkę zamarynuj i pozostaw na 48 godzin. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 2 godziny.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przełóż do wysokiego naczynia i dodaj chrzan, łyżeczkę słodkiej papryki wędzonej, odrobinę soli oraz słodką śmietanę. Później całość zblenduj na jednolitą masę.
Następnie mięso z golonki oddziel od kości i pokrój na drobno. Bundz oraz oscypek również pokrój w cienkie plastry. Następnie pokrój w piórka cebulę czerwoną.
Ciasto na pizzę rozłóż na blacie oprószonym mąką. Następnie na cieście rozsmaruj cienką warstwę sosu chrzanowo-ziemniaczanego i ułóż na nim równomiernie wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Pizzę należy piec do momentu jej zarumienienia się – w zależności od piekarnika i ciasta będzie to około 10 minut, jednak najlepiej obserwować pizzę podczas pieczenia, by jej nie przypalić!
Smacznego!
Po więcej przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:40, z kolei powtórki w sobotę o 15:10 i w niedzielę o 14:25!
PRZYGOTUJ TEŻ ENERGETYCZNEGO BURGERA PROSTO Z ENERGYLANDII!
Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)