KulinariaRegion

PRZEPISY NA ŚWIĘTA!!! Karp, kapusta i kompot, czyli tradycyjne potrawy na Wigilię

Zupa rybna
Skład:
Głowy z karpia 3-4 szt.
Marchew 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler 1 średni
Por 0,5 szt.
Sól
Pieprz
Śmietana kwaśna 200 ml
Przyprawa warzywna 1 łyżka
Magi
Wykonanie:
Wodę zagotować z przyprawą warzywną, dodać głowy karpia, warzywa. Gotować na lekkim ogniu tak jak rosół. Gdy warzywa będą miękkie, przecedzić zupę. Następnie doprawić pieprzem, solą, magi. Śmietanę zahartować i połączyć z resztą zupy. Podawać z grzankami z bułki pszennej obsmażonymi na maśle.

Karp na maśle
Skład:
Karp 1,5 kg
Masło 0,5 szt.
Bułka tarta 200g
Mąka pszenna 150g
Jaja 2 szt.
Sól, pieprz
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Wykonanie:
Karpia dobrze opłukanego natrzeć solą i obłożyć cebulą i czosnkiem. Pozostawić na co najmniej 12 h, następnie lekko opłukać i panierować. Najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajach, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na maśle.

Kapusta z zasmażką na maśle i tartym ziemniakiem
Skład:
Kapusta kiszona 2 kg
Ziele angielskie 6 szt.
Liść laurowy 3 szt.
Kminek 1 łyżeczka
Czosnek 3 ząbki
Ziemniaki 1 kg
Marchew 1 szt.
Masło 0,5 kg
Mąka pszenna 2 łyżki

Wykonanie:
Kapustę opłukać, następnie gotować z dodatkiem liścia laurowego, kminku i ziela angielskiego. W połowie gotowania do kapusty zetrzeć na tarce jarzynowej marchew i wymieszać z kapustą. Gotować do miękkości. Po odcedzeniu kapusty, zetrzeć 2 duże ziemniaki na drobnej tarce, zaś z masła i mąki przygotować lekką zasmażkę. Do zasmażki wlać masę ziemniaczaną i przecisnąć czosnek. Wymieszać, po czym do całości wlać wodę z ugotowanych ziemniaków. Dokładnie wymieszać i zagotować, po czym połączyć z kapustą. Podawać na ciepło.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Kompot z pieczek
Skład:
Jabłka suszone 200g
Gruszki suszone 200g
Śliwki suszone 200g
Goździki 0,5 paczki
cukier

Wykonanie:
Wodę zagotować, dodać suszone owoce, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać goździki. Podawać na zimno. Smacznego!

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button