
„U Bacy na Cacy” to jak zwykle niezłe zamieszanie w kuchni! Dziś pomieszamy kuchnię śląską i góralską, by stworzyć idealne bitki wieprzowe.
Walka z robalami w Jaworznie i z dzbanami dewastującymi miasto w Sosnowcu:
Artur „Baca” Bacowski razem z szefem kuchni Restauracji Ro-Jo w Świerklanach – Robertem Kusiem – przygotują bitki wieprzowe, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Tym razem w śląsko-góralskim wydaniu – sprawdźcie sami!
Po więcej przepisów Bacy oglądaj program „U Bacy na Cacy” w każdą sobotę o 19:40!
Składniki
– 600 g wieprzowiny (np. schabu, karkówki lub szynki)
– kilka łyżek mąki kukurydzianej
– cebula
– 4 łyżki masła klarowanego
– 30 ml oliwy
– mała główka młodej kapusty
– cztery liście laurowe
– pięć ziaren ziela angielskiego
– sól
– pieprz kolorowy
– 200 ml śmietanki
– odrobina miodu
– dwie gałązki rozmarynu
– dwie łyżki octu winnego
– oscypek
Bitki wieprzowe: Przygotowanie
Na początek obraną cebulę pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i zeszklij cebulę.
Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Na drugiej patelni podsmaż poszatkowaną kapustę na rozgrzanym maśle klarowanym i dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Po podsmażeniu dodaj odrobinę miodu.
Wieprzowinę dokładnie umyj i podziel na plastry grubości ok. 2-3 cm. Następnie rozklep je tłuczkiem (lub sposobem naszych kucharzy – pięścią!). Bitki przypraw solą i pieprzem, a później obtocz w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwę. Smaż bitki do momentu, gdy się zarumienią.
Po podsmażeniu mięsa przychodzi czas na duszenie. Zalej mięso odrobiną wody (nie przykrywając go!), dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy, a następnie nakryj patelnię pokrywą. Po chwili duszenia dodaj do mięsa zarumienioną wcześniej cebulkę oraz gałązkę rozmarynu. Następnie dodaj ocet winny.
Sos przygotowujemy z połączenia odrobiny bulionu uzyskanego przez duszenie ze śmietanką. Na koniec zalej bitki przygotowanym sosem i duś jeszcze przez chwilę.
Najlepiej podawać w towarzystwie ugotowanych młodych ziemniaków z koperkiem oraz bukietem warzyw. Danie nabierze góralskiego akcentu, gdy podasz je razem z pokrojonym w talarki i zarumienionym wcześniej na patelni oscypkiem!
Smacznego!
Po więcej przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:40, z kolei powtórki w sobotę o 15:10 i w niedzielę o 14:25!
ZOBACZ RÓWNIEŻ CAŁY ODCINEK – JUŻ TERAZ!
https://staging.tvs.pl/tv/uu-bacy-na-cacy-bitki-wieprzowe-ktore-zaspokoja-nawet-najbardziej-wymagajace-podniebienia/
Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)