RegionWiadomość dnia

Ruda Śląska będzie piekła własny chleb. Rudzianin ma promować miasto w całej Polsce

Pierwszy ogólnopolski „debiut” wypieki z Rudy Śląskiej – rudzkie precle – miały podczas tegorocznego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. “- Mam nadzieję, że pieczywo z logo miasta – charakterystyczną rudzką „R-ką” – na stałe zagości na naszych stołach. Rudzianie będą mogli też się nim zajadać podczas miejskich imprez” –  podkreśla wiceprezydent Rudy Śląskiej Michał Pierończyk.

Od  2005 roku Ruda Śląska ma swój firmowy znak – logo popularnie zwane „erką”. Umieszczana na materiałach promocyjnych, plakatach, czy banerach jest swoistym identyfikatorem miasta. “- Logo wpisuje się we wszystkie działania promocyjne, które są prowadzone przez miasto” – mówi Renata Młynarczuk, naczelnik Wydziału komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. “-Trzeba mieć dużą fantazję, żeby miejskie logo wykorzystać również w produkcji pieczywa, ale właścicielom piekarni „Jakubiec” tej fantazji nie brakuje. Myślę, że logo na dobrym chlebie to będzie dobra promocja Rudy Śląskiej i lokalnych produktów” – podkreśla.

“-Na wyjątkowe okazje produkujemy rudzkie precle, które rozdajemy podczas organizowanych w mieście wydarzeń. Byliśmy z nimi  m.in. na Festiwalu Wspomnień, Industriadzie, Dniach Rudy Śląskiej. Nasze precle pojechały również do Warszawy na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy” – wymienia Marek Jakubiec, właściciel piekarni. “-Odebraliśmy wiele pozytywnych sygnałów dotyczących precla z rudzką „erką”, więc postanowiliśmy stworzyć kolejny produkt, który będzie symbolizował nasze miasto. Mam nadzieję, że wszystkim będzie się mile kojarzył z Rudą Śląską”  – dodaje. Nowy „Rudzianin” to chleb pszenno-żytni na naturalnym zakwasie z dodatkiem słonecznika, łamanego żyta i słodu żytniego. Produkt nie zawiera żadnych konserwantów.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button