RegionWiadomość dnia

Rybnik rusza z pilotażem! Opakowania na jedzenie z kaucją w rybnickich restauracjach!

Rybnik jako jedno z pierwszych miast zdecydował się na wprowadzenie pilotażowego programu, w którym wybrana restauracja serwująca dania na wynos będzie mogła korzystać z opakowań wielorazowego użytku. Kaucja za taki zestaw to 15 zł i płaci ją klient zamawiający jedzenie na wynos.

 

Na jesienne wieczory najlepszy kryminał!!! Serial COLUMBO w TVS!

Bistro z Ikrą to pierwsza restauracja, która bierze udział w pilotażu. Już pierwszego dnia zainteresowanie klientów nowymi pojemnikami było duże.

-Widzimy, że u nas dania na wynos stanowią większość to jest 70, czasami więcej nawet, które wydajemy na wynos no i to zawsze szło w tych pojemnikach jednorazowych, które zazwyczaj lądowały w tak zwanych odpadach zmieszanych , nawet jak były to opakowania recyklingowe to nic się z tego nie odzyskiwało więc jak powstał ten pilotaż to zgłosiliśmy się do projektu wyjaśnia Piotr Puchała, menadżer Bistro z Ikrą w Rybniku.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Kupujemy jedzenie, opakowanie myjemy i oddajemy. Opakowania na kaucję, czyli pilotaż w Rybniku!
Kupujemy jedzenie, opakowanie myjemy i oddajemy. Opakowania na kaucję, czyli pilotaż w Rybniku!

To nie pierwsza tego typu akcja w mieście. W 2019 roku Rybnik wprowadził wielorazowy kaucjowane kubki na napoje. Można było się w nie zaopatrzyć podczas miejskich wydarzeń.. Duża ilość odpadów powstających przy okazji zamawiania jedzenia na wynos, to ogromny problem nie tylko w Rybniku.

Planujemy kontynuację tego programu w ramach innych projektów. Mamy teraz na myśli taką śląską przestrzeń innowacji. To jest program, gdzie miasto Rybnik zgłosiło swoje wyzwania, jednym z nich jest duża ilość odpadów plastikowych właśnie powstających w gastronomii i mamy nadzieję, że przedsiębiorcy, już tacy typowo komercyjni, będą się zgłaszać, sięgać po granty i będą chcieli z nami wdrażać takie wielorazowe opakowanie rybnickie, które później będzie działało na zasadzie wymieniania mówi Monika Kubisz, koordynatorka projektu UM w Rybniku.

W praktyce miałoby wyglądać to tak, że można byłoby zamówić potrawy w jednej restauracji, a oddać w drugiej. Na razie ramach pilotażu do dyspozycji będzie 800 sztuk opakowań na zupę i drugie danie.

 

autorka: Monika Taranczewska

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Uważasz, że jeździsz szybko ale bezpiecznie? To zobacz co nagrała śląska drogówka!

Kierowca Passata zjawiskowo zaparkował wóz na słupie. Równolegle do słupa i w pionie! [FOTO]

Miliard pękł w Rudzie Śląskiej. Miasto planuje rekordowy budżet na 2022

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button