
Baca Artur Bacowski w programie „U Bacy na Cacy” zdradza dziecinnie prosty przepis na prawdziwie góralski, serowy zapiekaniec. Wypróbuj go sam!
W programie “U Bacy na Cacy” Artur “Baca” Bacowski zdradza widzom TVS najlepsze przepisy na niespotykane, góralsko-śląskie (i nie tylko!) połączenia w kuchni. Tym razem mamy dla was dziecinnie prosty przepis na serowy zapiekaniec à la Baca vel kostkę Rubika. Sprawdź sam, jak go wykonać!
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Wielki test niemieckich słodyczy. TOP 5 Silesia Flesz
Serowy zapiekaniec a’la Baca
Autorski przepis Bacy świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad dla fanów konkretnych posiłków. Nie zabraknie w nim soczystego mięsa, ziemniaków i oczywiście… sera! Kolejną zaletą dania jest jego proste wykonanie, które nie wymaga specjalistycznego sprzętu czy też składników.
Zasada jest prosta – po pierwsze: smaczne, po drugie: proste!
Czas wykonania: ok. 1h
Stopień trudności: dziecinnie prosty
Składniki
– średnia cebula
– łyżka smalcu
– 250 g mięsa wołowego mielonego
– 250 g mięsa wieprzowego
– szczypiorek
– natka pietruszki
– szczypta soli i pieprzu
– ½ łyżeczki kminku
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– ½ kg ziemniaków
– blok sera żółtego mimolette
– dwa jaja
– olej
– odrobina mąki pszennej
– odrobina bułki tartej
– konfitura z żurawiny
Przygotowanie
Na początku blok sera pokrój na pięć kawałków o grubości ok. 2 cm, następnie włóż na 30 minut do zamrażarki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym smalcu do uzyskania złocistego koloru. Następnie oba rodzaje mięsa usmaż na rozgrzanym smalcu z dodatkiem przypraw. W międzyczasie dodaj do mięsa zeszkloną wcześniej cebulkę.
Ziemniaku ugotuj oraz przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj posiekaną drobno nać pietruszki i szczypiorek, jak również sól, pieprz oraz kminek.
Kolejno wbij jaja do dużej miski i roztrzep widelcem. Serowe bloki wyjmij z zamrażarki, po czym – za pomocą drewnianych wykałaczek – ułóż w następujący sposób:
Wypełnij serową kostkę naprzemiennie warstwami ziemniaków oraz mięsa. Następnie przykryj kostkę piątym blokiem sera mimolette oraz obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Później rozgrzej olej do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza, następnie ostrożnie zanurz w nim serową kostkę. Smaż przez chwilę do momentu uzyskanie złotego koloru panierki. Na końcu udekoruj gotowe danie konfiturą z żurawiny.
Smacznego!
Po więcej góralskich przepisów oglądaj program “U Bacy na Cacy“. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50! Powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.
ZOBACZ RÓWNIEŻ NOWY ODCINEK PROGRAMU NA YOUTUBE:
Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)