Region

Śląskie na Festiwalu Kultur i Smaków Europy

Festiwal narodził się w 2007 roku z inicjatywy mieszkańców Strasburga, którzy, chcąc pokazać, jaką rolę odgrywa tradycja kulinarna w życiu społecznym, gospodarczym, kulturalnym danego kraju bądź regionu, zawiązali Stowarzyszenie „Kultur i Smaków Europy”.

Organizatorzy festiwalu pod przewodnictwem Jean-Louis’a de Valmigere przekazali na ręce Marszałka Województwa Śląskiego Bogusława Śmigielskiego zaproszenie do uczestnictwa regionu i jego promocji podczas tegorocznej edycji. Podobne zaproszenie przyjęły: Piemont (Włochy), Estonia, Grecja, Norwegia i Chorwacja.

Koncepcja zakłada prezentację różnorodności regionu, z jego kulturowym i kulinarnym dziedzictwem. Podczas 10 dni festiwalu szerokiej publiczności – mieszkańcom i turystom – zostaną zaprezentowane tradycyjne i regionalne specjały kuchni województwa śląskiego, w tym potrawy serwowane przez restauracje, a także gotowe produkty. Prezentacja kulinariów odbywać się będzie w oprawie muzyki ludowej, a także tradycyjnego rzemiosła i rękodzieła. Obok tradycji planowane jest pokazanie nowocześniejszego oblicza regionu, poprzez wystawy nowoczesnego wzornictwa, wykorzystującego ludowe i tradycyjne elementy.

Codziennie na scenie odbywać się będą występy Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca „Katowice” z Uniwersytetu Śląskiego. Artyści zaprezentują tańce regionu śląskiego, tańce góralskie, polskie tańce narodowe oraz tańce innych regionów Polski.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Na stoisku regionu będą różnorodne produkty regionalne i tradycyjne, takie jak np. sery góralskie (bryndza, redykołki, gołki, korbacze, oscypek,) kiełbasy baranie oraz kiełbasy z dziczyzny, pierniki żywieckie. Będzie również szeroka gama wyrobów rękodzielniczych, m.in.: zabawki z drewna, koronki koniakowskie, wyroby z wełny owczej i z innych materiałów ekologicznych.

Podczas trwania festiwalu czynny będzie punkt informacji turystycznej o regionie śląskim z darmowymi ulotkami, broszurami i folderami. Prezentacji towarzyszyć będzie wystawa tradycji pasterskiej Górali Śląskich oraz wystawa tradycyjnych form i narzędzi wykorzystywanych do produkcji serów.

16 lipca to Dzień Polski. W jego ramach odbędzie się przemarsz połączonego zespołu „Katowice”, kapeli góralskiej oraz zespołu „Koniaków” od placu Kleber ulicami do katedry Najświętszej Marii Panny do placu Gutenberga z zaproszeniami na stoisko Województwa Śląskiego i tradycyjne wesele góralskie.

Festiwal to doskonała okazja do prezentacji nie tylko tradycji kulinarnych regionu, ale także do promocji turystycznej, z uwzględnieniem szlaków turystyki industrialnej, sakralnej, kulturowej i aktywnej.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button