KrajRegion

Słodkie pierożki na Dzień Dziecka à la Baca [U BACY NA CACY]

Dzień Dziecka już za rogiem. Czas pomyśleć o kulinarnym aspekcie tego święta i stworzyć słodkie pierożki, które znikną z talerza dziecka w mgnieniu oka!

 

Leśniczówka Rock’n’Roll Cafe w Parku Śląskim gościła ostatnio nie jednego bacę – ale baców dwóch w programie “U Bacy na Cacy“! Jeśli duży Baca gotuje, a Baca Junior pomaga – to wiedz, że coś się dzieje! Idzie Dzień Dziecka – więc dzisiaj milusińscy będą oblizywać telewizory, bo bacowski duet zrobi naleśniki, które niczym za magicznym zaklęciem zamienią się w pierożki! Czegoś takiego jeszcze nie jedliście!

 

TOP 5 Silesia Flesz u Mistrza Polski! Piast Gliwice w LM?

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Tym razem na warsztat bierzemy słodkie pierożki a la Baca. Jak to u Bacy bywa, jest prosto, szybko i smacznie! Sprawdź przepis.

 

Słodkie pierożki – składniki

– naleśniki (przygotowane wcześniej według ulubionego przepisu)

– łyżka mąki pszennej

– łyżka mąki ziemniaczanej

– herbatniki

– borówki

– maliny

– truskawki

– olej

– masło

– dwa jaja

– cukier waniliowy

 

Przygotowanie

Najpierw przekrój naleśnika na pół. Następnie w osobnym naczyniu wymieszaj widelcem łyżkę mąki pszennej oraz ziemniaczanej z niewielką ilością ciepłej (nie gorącej!) wody – taka mieszanka będzie „klejem”.

Czas na składanie pierożków, tak więc połowę naleśnika złóż na trzy części, by stworzyć trójkąt. Wewnętrzne zagięcie posmaruj „klejem” i złóż pierożek.

(fot. TVS)

Następnie pokrusz herbatniki (w moździerzu lub ręcznie). Wymieszaj z ulubionymi owocami – Baca poleca maliny, borówki i truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki). W osobnej misce roztrzep widelcem dwa jajka. Następnie do kolejnej miski wsyp łyżkę mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru waniliowego.

Sklejone naleśniki w kształcie pierogów wypełnij do połowy farszem z owoców i herbatników. Końce pierożka zaklej przy pomocy przygotowanej wcześniej mikstury. Kolejno obtocz każdy pierożek w jajku, a następnie w mące. Zapanierowane pierożki smaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia.

(fot. TVS)

Po więcej góralskich przepisów oglądaj program „U Bacy na Cacy”. Premierowe odcinki w każdą sobotę o 19:50! Powtórki od poniedziałku do piątku o 19:45.

 

ZOBACZ CAŁY ODCINEK JUŻ TERAZ!

U Bacy na Cacy: Słodkie pierożki na Dzień Dziecka takie, że telewizory będzie lizać!

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button