Region

Smaczne i niebezpieczne

Grzyby są smaczne, ale też niebezpiecznie. Corocznie  oddział zatruć trafia kilkadziesiąt osób zatrutych grzybami, najczęściej – o dziwo – jadalnymi.

Grzyby najlepiej spożywać świeże, bezpośrednio po zebraniu.  I absolutnie nie spożywać ich na surowo.

Aby przykrym niespodziankom zapobiegać Państwowa Inspekcja Handlowa przeprowadziła dziś kontrolę na targowisku w Będzinie.  Po kontroli zamknięte zostało jedno stoisko.

Amatorów grzybów takie przypadki jednak nie zrażają.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Wiele osób zna się na grzybach i kupuje tylko takie, jakie zna.Ja nieznanych grzybów nie kupuję. Ale i te mogą okazać się groźne, bo są na przykład – przeterminowane. Dlatego gdy chodzi o grzyby – grunt to pewne źródło. Zdarza się, że na giełdzie są grzyby bez atestu. 

Anna Kania grzyby sprzedaje od 15 lat i żadne kary i kontrole – nie są jej straszne:- Nie boimy się, nie mamy czego. Co roku sprzedajemy i wszyscy wracają.

Kontroli nie boją się też ci, którzy grzyby sprzedają prosto z lasu, tuż przy drogach szybkiego ruchu. Chociaż atestów nie mają, to do takiej formy zarobku zmusza ich życie. 

– Bezrobocie jest, syn nie pracuje, synowa też. Młodzi są, pracy nie ma, to trzeba jakoś żyć. Las jest w pobliżu, to trzeba z niego korzystać – mówi przydrożny grzybiarz-sprzedawca.

Jednak nie każdy rosnący tu grzyb – nawet jeśli wygląda niegroźnie – nadaje się do jedzenia. Muszą mieć jakość odpowiednią, wygląd i być jak najszybciej dostarczone do klienta. Na giełdę są czasmi przewożone po 3,4 dni i tracą wówczas wszelkie walory i cechy dobrego grzyba. 

Właśnie dlatego podobno  najlepiej smakują te zbierane samodzielnie.  Zbieranie, kupowanie i przyrządzanie grzybów to dla wielu osób niebywała przyjemność, której trudno się wyrzec. Tyle tylko, że jeżeli w jej trakcie nie zachowamy należytej ostrożności, może się skończyć naprawdę źle. Wiele osób nie wie też, że grzyby są bardzo ciężkostrawne dla dzieci. Dlatego specjaliści zalecają, aby dzieciom nie podawać leśnych grzybów przynajmniej do siódmego roku życia. Nawet jadalny grzyb może spowodować u mniejszego dziecka poważne, groźne w skutkach zatrucie.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button