
Smażenie to jeden z najbardziej popularnych i szybkich sposobów obróbki termicznej potraw. Od dawna trwa spór na temat tego jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia. Pomimo wielu sprzecznych opinii musimy wiedzieć, że smażenie na oliwie jest bezpieczne a przede wszystkim zdrowe. – mówi trener personalny Amadeusz Majcher
Dlaczego smażenie na oliwie jest lepsze niż na smalcu czy oleju kokosowym?
Przede wszystkim oliwa z oliwek zawiera w dużych ilościach korzystne dla naszego zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy omega 3 i 6 a także przeciwutleniacze. Owe kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na nasz układ hormonalny oraz odporność naszego organizmu oraz opóźniają proces starzenia. Niewątpliwie olej kokosowy i smalec pomimo wyższej temperatury dymienia zawierają duże ilości tłuszczy nasyconych, które powinniśmy ograniczać w diecie. Warto podkreślić, że temperatura dymienia oliwy z oliwek czyli taka w której uwalniane są toksyczne aldehydy wynosi 207 stopni Celsjusza. Dla porównania temperatura smażenia w głębokim tłuszczu wynosi 160-190 stopni. Tym samym spokojnie możemy smażyć na oliwie bez obawy o wydzielanie toksycznych substancji. Ponadto nawet przy przekroczeniu temperatury dymienia oliwy ilość toksycznych substancji wydzielonych jest śladowa. Nie ma sensu zawracać sobie tym głowy. – dodaje trener personalny Amadeusz Majcher
Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza do smażenia?
Najlepszą opcją będzie oliwa z oliwek nierafinowana extra virgin, ponieważ zawiera najwięcej korzystnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Jednakże wybór należy do Ciebie ponieważ smażenie na oliwie zwykłej czy ekstra virgin jest dla nas korzystne. Ponadto dużo zdrowsze niż smalec czy masło klarowane.
Czy oliwa z oliwek nadaje się również do pieczenia?
Oliwa nawet podczas smażenia przez 24h wydziela śladowe ilości aldehydów. W kontekście tego czy oliwa nadaje się do pieczenia najważniejsze jest to w jakiej temperaturze i przez ile czasu będziemy piec. Podczas standardowego pieczenia nie powinniśmy martwić się ilością substancji toksycznych wynikłych podczas tego procesu. Tym samym należy uznać, że oliwa z oliwek nadaje się tak samo do pieczenia jak i smażenia.
źródło: artykuł partnera
Ja smażę tylko na oleju rzepakowym, ewentualnie na maśle. Oliwę dodaje głównie do sałatek. 🙂