Święto ogórka w Kaliszu Pomorskim

W tym roku dwudniowy piknik (11-12 lipca) nad Jeziorem Młyńskim, które na czas imprezy zmienia nazwę na Jezioro Ogórkowe, będzie miał szczególny charakter, gdyż w maju br. miastu udało się wpisać “jeziorowego ogórka kiszonego” na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

“Jeziorowe ogórki kiszone” przed laty produkowała nieistniejąca już Rejonowa Spółdzielnia Ogrodniczo – Pszczelarska. Ogórki kiszono w specjalnych, zrobionych z drewna świerkowego stulitrowych beczkach, które zatapiano w jeziorze. Ich odbiorcą głównym odbiorcą były jednostki wojskowe i zakłady karne. Niewielką część produkcji eksportowano do Niemiec.

Ogórki – jak głosi wpis na Liście Produktów Tradycyjnych – miały “charakterystyczny smak z wyczuwalnym zapachem przypraw: kopru, czosnku i chrzanu”.

Na czas “Wielkiego Święta Ogórka” Kalisz Pomorski staje się światową stolicą ogórka. Kulminacyjnym punktem imprezy jest konsumpcja ogórków z dwóch zatopionych rok wcześniej beczek oraz wrzucenie do jeziora dwóch nowych beczek z ogórkami do kiszenia.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

W tym roku na pikniku zostanie również otwarta izba pamięci ogórka, w której będzie się można zapoznać z historią tego warzywa. Wszyscy uczestnicy imprezy będą mogli spróbować zupy ogórkowej oraz mizerii. W części artystycznej wystąpią m.in. Elektryczne Gitary i Zakopower.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button