W Krakowie rozpoczął się Festiwal Pierogów
Jak poinformował PAP Filip Szatanik z krakowskiego magistratu, festiwal potrwa do najbliższej niedzieli. Ma ona na celu promocję kuchni staropolskiej wśród przebywających do Krakowa turystów polskich i zagranicznych.
Podczas festiwalu producenci najsmaczniejszych wyrobów będą walczyć o dwie przechodnie nagrody – nagrodę publiczności statuetkę Kazimierza Wielkiego oraz nagrodę jury statuetkę św. Jacka z Pierogami. Statuetki przyznawane są na rok.
W piątek smak pierogów będzie mógł ocenić każdy, kto w tym dniu odwiedzi Mały Rynek i po degustacji wypełni kupon konkursowy. Drugiego dnia festiwalu najsmaczniejsze pierogi wybierze powołane przez organizatorów jury.
W zeszłym roku tytuł Krakowskiego Mistrza Pierogów oraz przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami jury przyznało “Królestwu Pierożka” z Krakowa, za pierogi lwowskie. Ich farsz składał się z mięsa wołowego, ziemniaków, dwóch rodzajów boczku i cebulki.
Organizatorami VII Festiwalu Pierogów są: Miasto Kraków oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka.