Silesia Flesz

W Siemianowicach Śląskich stawiają na piekarzy i cukierników

W Siemianowicach Śląskich powstanie klasa, gdzie przyszli uczniowie będą kształcić się w zawodzie piekarza i cukiernika. Wszystko pod okiem znanego siemianowickiego mistrza i rzemieślnika Andrzeja Ścigały.

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Cogito w Siemianowicach Śląskich doszło do podpisania trójstronnej umowy, dotyczącej utworzenia branżowej klasy patronackiej, pomiędzy dyrektor szkoły Danutą Kopyczok, prezydentem miasta Rafałem Piechem oraz Andrzejem Ścigałą, mistrzem cukiernictwa i piekarnictwa, lokalnym przedsiębiorcą, który od blisko czterdziestu lat jest znany w regionie ze swoich wyśmienitych wypieków.

Otwarcie klasy branżowej dla przyszłych cukierników i piekarzy to znakomita okazja do poszerzenia zakresu ich codziennej edukacji w szkole o zajęcia praktyczne, które będą odbywały się bezpośrednio w zakładzie pracy, czyli w piekarni i cukierni mistrza Ścigały. Finał tej współpracy może zakończyć się podpisaniem umowy o pracę, bezpośrednio po ukończeniu szkoły.

Stabilna praca zawodowa to nie jedyna korzyść płynąca z podjęcia nauki pod okiem mistrza, bowiem – jak deklaruje przyszłym uczniom Andrzej Ścigała – Pragnę Was nauczyć wszystkiego, czego sam się nauczyłem i kibicuję Wam, byście zrobili dyplom czeladnika i mistrza, a nawet otwarli swój własny biznes. – Mam kilku uczniów, którzy odeszli na swoje i dobrze prosperują, co mnie bardzo cieszy. Mam przede wszystkim nadzieję, że odkryjecie tak jak ja, że piekarnictwo i cukiernictwo to piękny zawód – dodaje.

Andrzej Ścigała to “autor” kultowego dla wielu mieszkańców Siemianowic Śląskich i regionu chleba „od Ścigały”.

Ciąg dalszy artykułu poniżej
Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button