Wino dodaje zdrowia

 Jednak – wbrew temu, co sugerowały wcześniejsze wyniki badań na grubych myszach – szczupłe gryzonie nie żyły dłużej. Z kolei naukowcy z University of Southern California w Los Angeles wykazali, że wyeliminowanie ważnego dla procesu starzenia się białka SIRT1, którego wytwarzanie przyspiesza resweratrol, chroni wprawdzie komórki mózgowe przed gromadzeniem się toksycznych utleniaczy, jednak myszy żyją wówczas krócej niż normalnie. Na razie głównym osiągnięciem specjalistów badających wpływ diety na starzenie się pozostaje ustalenie, że chcąc dłużej żyć, trzeba mniej jeść. Zarówno drożdże, jak robaki, myszy i psy żyły dłużej, gdy ich dieta zawierała o 30 do 50 procent kalorii mniej. Resweratrol, zawarty nie tylko w winie, ale także niektórych warzywach i owocach wydaje się naśladować niektóre korzystne efekty niskokalorycznej diety

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button