RegionWiadomość dnia

Wino i roladki z suma najlepsze. Zwycięzcy w konkursie produktów tradycyjnych [GALERIA]

Konkurs tradycyjnie już zorganizowano w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie. W tym roku w szranki o laur najlepszego produktu stanęło 40 potraw i wyrobów z całego województwa śląskiego. Autorzy pyszności? Gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich, producenci eko-żywności czy restauracje. Walka toczyła się widelec w widelec do ostatnich chwil. Jednak absolutnym numerem 1 zostały (znane już świetnie gościom Skansenu) placki pieczone na blasze ( podawane ze śmietaną lub skwarkami). Wśród laureatów znalazły się także roladki z suma (ponoć rozpływają się w ustach) zagęszczony dżem z jeżyn, wino wyprodukowane na Śląsku ( w tym roku zgłoszono po raz pierwszy 2 tego typu produkty) oraz pasteryzowane domowe buraczki, ser kozi pleśniowy a także napój z kwiatów czarnego bzu. Zwycięskie potrawy – które co prawda zniknęły z półmisków i konkursowych stoisk – mają jednak szansę na pojawienie się znowu. Tym razem na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa Liście Produktów Tradycyjnych.

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button