KrajRegionWiadomość dnia

Witryna chłodnicza – 4 rzeczy, które warto wiedzieć

Witryna chłodnicza ma za zadanie odpowiednio wyeksponować produkty, aby klient mógł je bez problemu obejrzeć i zdecydować się na świadomy wybór. Przed zakupem witryny warto się zastanowić, jaka najlepiej sprawdzi się w naszym przypadku. Musi ona współgrać z oferowanym asortymentem, aby zaprezentować go w atrakcyjny sposób.

  1. 1. Czym się charakteryzuje witryna chłodnicza?

     2. Rodzaje witryn chłodniczych

    3. Witryna chłodnicza dla małej i dużej gastronomii

4. Popularne witryny chłodnicze

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Witryny chłodnicze mają na celu obniżyć i utrzymać temperaturę, aby przechowywane w nich produkty jak najdłużej zachowały świeżość. Są niezbędne w lokalach gastronomicznych, sklepach, cukierniach, a nawet aptekach. Przy wyborze odpowiedniej witryny nie można zapominać o dopasowaniu jej rozmiaru do wielkości lokalu oraz rodzaju i ilości produktów, które będziemy w niej przechowywać.

Czym się charakteryzuje witryna chłodnicza?

Witryna chłodnicza to nieodłączny element wyposażenia sklepu spożywczego, cukierni, kawiarni, baru i innych lokali gastronomicznych. Powinna się ona znaleźć w miejscach, które oferują wybór dań i produktów, wymagających przechowywania w warunków chłodniczych. Witryny są łatwe w obsłudze i zbudowane z trwałych materiałów. Cechuje je duża estetyka, a jednocześnie nie odwracają uwagi od tego co najważniejsze, czyli eksponowanych w niej produktów. W prawidłowej ekspozycji produktów pomagają podświetlane panele LED, znajdujące się wewnątrz lodówek. Odpowiednia ekspozycja produktu, który sprzedajemy jest niezwykle ważna, ponieważ sprawia, że klient ma ochotę po niego sięgnąć. Dlatego wybór witryny chłodniczej nie może być przypadkowy i musi współgrać z zakresem działalności oraz oferowanym asortymentem. Przeszklone szafy i witryny chłodnicze sprawią, że potrawy będą wyglądać apetycznie.

Rodzaje witryn chłodniczych

Witryny chłodnicze służą do przechowywania i eksponowania artykułów spożywczych w odpowiedniej temperaturze. Można w nich eksponować dowolne produkty, takie jak ciasta, sałatki, owoce czy napoje. Kupując witryny, trzeba wybierać takie, które będą pasowały do profilu działalności. Przeszklone szafy chłodnicze służą do przechowywania produktów z możliwością prezentowania ich klientom. Produkt może być sprzedawany bezpośrednio z witryny. Z kolei sprzęt chłodzący, taki jak chłodnie, mroźnie, lodówki i transportery żywności, znajdzie zastosowanie przede wszystkim w profesjonalnej gastronomii.

Witryna chłodnicza – 4 rzeczy, które warto wiedzieć (fot.materiały prasowe partnera)
Witryna chłodnicza – 4 rzeczy, które warto wiedzieć (fot.materiały prasowe partnera)

Witryna chłodnicza dla małej i dużej gastronomii

Ze względu na rodzaj prowadzonej działalności musisz wybrać odpowiednie urządzenia chłodzące. Najwięcej sprzętu będziesz potrzebować w restauracjach i lokalach gastronomicznych. Sprzęt chłodzący do restauracji i mniejszych lokali gastronomicznych spełnia kilka funkcji i jest niezbędnym elementem wyposażenia. Restauracja powinna być wyposażona w kilka rodzajów chłodni, takich jak:

  • Witryna chłodnicza, w której można przechowywać przez określony czas gotowe dania i półprodukty.
  • Szafa mrożnicza, która pozwala przechowywać żywność przez dłuższy czas.
  • Mroźnie, które są niezbędne do przechowywania półproduktów potrzebnych do przyrządzania dań. Przechowuje się tu między innymi mięso i warzywa.

Lodówki przenośne to sprzęt, który warto posiadać, jeśli musisz transportować żywność w warunkach chłodniczych. Jest to pojemnik, który ma wkład chłodzący lub akumulator, gdzie możemy ustawić określoną temperaturę.

W cukierniach lub sklepach sprzedających ciasta nie musimy mieć tylu urządzeń. Nie przechowujemy tu aż tak dużej ilości żywności, dlatego możemy kupić tylko te urządzenia, które są nam niezbędne. Potrzebne są za to specjalne lady chłodnicze, w których będziemy przechowywać wyroby cukiernicze. Witryna chłodnicza cukiernicza pozwala na osiągnięcie temperatury, w której ciasta, torty i ciastka zachowają smak, wygląd i świeżość. Są to produkty, które klienci często kupują oczami, więc ich apetyczny wygląd jest kluczowy. Ważne są też lodówki przenośne, które przetransportują ciasta, bez obawy o to, że utracą swoje właściwości.

Popularne witryny chłodnicze

Niektóre witryny chłodnicze są wykorzystywane w wielu miejscach i mamy z nimi do czynienia podczas codziennych zakupów. Są wśród nich:

 

  • Chłodziarka do butelek, czyli niezbędne wyposażenie sklepu, jeśli chcemy, żeby klienci mogli kupić schłodzone napoje. Jest niezastąpiona w upalne dni.
  • Witryna cukiernicza, która pozwala wyeksponować wyroby cukiernicze i garmażeryjne. Jest przestronna i produkty ładnie się w niej prezentują.
  • Lada gastronomiczna, czyli przeszklona witryna chłodnicza, w której oferuje się mięso, wędliny, sery czy surówki. Ma ona zwykle duże rozmiary i jest przestronna, dzięki czemu można dokładnie obejrzeć znajdujące się w niej produkty.
  • Witryna chłodnicza podblatowa, w której można przechowywać dania i napoje przeznaczone do sprzedaży. Ma one niewielkie rozmiary i często spotykamy ją w mniejszych sklepach.
  • Witryna chłodnicza przeszklona, która służy do eksponowania produktów w sklepach. Jest większa od witryny podblatowej i ma szersze zastosowanie. Może też być używana w kuchniach jako podręczna szafa chłodnicza.

 

źródło: materiały prasowe partnera

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button