Zdrowa dieta, czyli jaka? 4 podpowiedzi dla zabieganych

Zdrowa, odżywcza, pełnowartościowa dieta nie musi być czasochłonna i wymagająca. Wystarczy wprowadzić kilka prostych zmian do codziennych nawyków, by dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Oto kilka prostych zasad, które pozwolą bez wysiłku zmienić swoje menu na znacznie zdrowsze!
Warzywa i owoce
Po pierwsze – warzywa i owoce. O ich wartościach odżywczych mówi się nie od dziś, ale to właśnie teraz – w okresie jesienno-zimowym – spożywanie tych darów natury jest najistotniejsze. Codzienne jedzenie warzyw w przynajmniej 5 porcjach to podstawa dla zadbania o dostarczenie witamin i minerałów do organizmu. Podobnie jest z owocami, które jednak należy spożywać w mniejszych ilościach ze względu na sporą dawkę cukru, którą można w nich znaleźć.
Żeby zaoszczędzić pieniądze, warto wybierać produkty sezonowe. A tych w Polsce nie brakuje niezależnie od pory roku. Latem jedzmy więc pomidory, ogórki i botwinę, jesienią – dynie, kabaczki i cukinie. Zimą sięgajmy po marchewki i jabłka, wiosną po soczyste i pyszne nowalijki.
Kwasy DHA
Żeby organizm był w pełni sił, musimy mu dostarczać również kwasów DHA. Są to składniki należące do grupy kwasów omega-3. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach morskich, ale też w jajach, nabiale i oleju z wątroby dorsza, czyli tranie. Więcej informacji na ich temat można znaleźć na stronie: https://www.mollers.pl/suplementacja-dha-fakty-i-mity/.
Kwasy DHA są szczególnie istotne dla odporności, ale również dla prawidłowej pracy mózgu, układu nerwowego i narządu wzroku. Co ważne, substancje te nie są naturalnie produkowane w organizmie, więc musimy dostarczać ich sobie z zewnątrz. Najłatwiej pozyskać je właśnie z tranu – w jednej porcji dostarczymy sobie niezbędnej, codziennej dawki tych zdrowych tłuszczów, jednocześnie nie wydając majątku na tłuste, morskie ryby, których ceny z roku na rok rosną.
Woda, woda zdrowia doda
Dla zdrowia niezwykle istotne jest również skrupulatne nawadnianie. Codziennie powinniśmy wypijać przynajmniej 2 litry płynów. Może to być woda, mogą być soki owocowo-warzywne, mleko, herbata, napary ziołowe, a nawet zupy. Najlepiej maksymalnie różnicować źródła płynów, dostarczając sobie przy okazji niezbędnej dawki witamin i minerałów. W pracy miejmy zawsze butelkę wody, soku marchewkowego, w szafce trzymajmy herbatki ziołowe i owocowe. To szybki i wygodny sposób na nawodnienie organizmu.
Jedzenie na wynos
Nie bójmy się gotowych potraw i dań na wynos – nie wszystkie są przecież niezdrowe i tuczące. Szukajmy takich restauracji i cateringów, które korzystają ze świeżych, sezonowych składników, udostępniają listę alergenów i dbają o to, by wszystkie posiłki były zbilansowane i zdrowe. To doskonała opcja dla zabieganych, którzy nie mają czasu na codzienne gotowanie w domu. Może być i zdrowo, i wygodnie!
źródło: materiał partnera