KrajKultura i rozrywkaRegion

Zdrowa dieta. Jakie produkty powinny się w niej znaleźć?

Odchudzanie to trudny proces. Największe problemy, poza motywacją, związane są z doborem odpowiednich produktów. Dla wszystkich planujących zrzucenie zbędnych kilogramów przygotowaliśmy poradnik, w którym wyjaśniamy, jakie produkty powinny stanowić podstawę zdrowej diety.

 

Produkty pełnoziarniste

Rafinowane węglowodany proste (obecne między innymi w białej mące czy cukrze) mają wysoki indeks glikemiczny, przez co mogą w szybkim tempie prowadzić do odkładania się tłuszczu. Warto więc zastąpić je produktami pełnoziarnistymi, będącymi źródłem złożonych, powoli uwalniających węglowodanów. Są to:

  • pełnoziarniste pieczywo i makarony;
  • kasze i płatki zbożowe;
  • brązowy ryż.

Pełnowartościowe białka

Białko nie tylko syci na długo, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Jest też podstawowym budulcem mięśni, dzięki czemu pomaga w zbudowaniu pięknej sylwetki. Źródłem wartościowego białka mogą być następujące produkty:

  • drób i wołowina;
  • jajka;
  • chude sery;
  • rośliny strączkowe;
  • orzeszki ziemne i masło orzechowe.

Warzywa i – ostrożnie! – owoce

Ważnym elementem zdrowej diety są też warzywa i owoce (przy jedzeniu tych ostatnich należy zachować umiar, bo niektóre – na przykład banany czy daktyle – zawierają sporą ilość naturalnych cukrów). Dobrą praktyką będzie włączenie warzyw do każdego posiłku. Dzięki obecności błonnika minimalizują chęć podjadania, a poza tym są ważnym źródłem witamin oraz minerałów.

Ciąg dalszy artykułu poniżej

Orzechy i nasiona

To ważne źródło białka oraz zdrowych tłuszczów, odgrywających ważną rolę w metabolizowaniu witamin i funkcjonowaniu układu nerwowego. Ze względu na wysoką kaloryczność, ich spożywanie warto ograniczyć do jednej, niewielkiej porcji dziennie. Do najbardziej wartościowych produktów tego typu należy zaliczyć:

  • orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce i migdały;
  • nasiona dyni, słonecznika, maku i sezamu.

Zdrowe oleje

Spożycie rafinowanych olejów, masła lub smalcu należy ograniczyć do minimum – powodują między innymi miażdżycę oraz choroby serca. W zdrowej diecie warto zastąpić je nierafinowanymi olejami – przede wszystkim:

  • wysokiej jakości oliwą;
  • olejem rzepakowym;
  • olejem lnianym;
  • olejem rydzowym (z lnianki);
  • olejem z pestek dyni.

Zdrowe słodycze

Nie oszukujmy się – ochota na słodycze bywa trudna do przezwyciężenia. By uniknąć frustracji i zmniejszyć ryzyko sięgnięcia po przekąski na bazie cukru i tłuszczu, warto wyposażyć się w ich zdrowsze wersje – w swojej ofercie ma je każda dobra drogeria internetowa. Mogą to być cukierki na bazie ksylitolu, batony owocowe (na bazie pektyn lub daktyli) lub pełnoziarniste, bezcukrowe ciasteczka.

 

źródło: artykuł partnera

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Jeden komentarz

  1. Zwykłe słodycze sklepowe też są ok. Tylko trzeba po prostu z rozsądkiem je jeść. W przypdku np. dużego wysiłku fizycznego czy psychicznego nawet warto jeść (jeśli ktoś się nie odchudza).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button