Zdrowa dieta. Jakie produkty powinny się w niej znaleźć?

Odchudzanie to trudny proces. Największe problemy, poza motywacją, związane są z doborem odpowiednich produktów. Dla wszystkich planujących zrzucenie zbędnych kilogramów przygotowaliśmy poradnik, w którym wyjaśniamy, jakie produkty powinny stanowić podstawę zdrowej diety.
Produkty pełnoziarniste
Rafinowane węglowodany proste (obecne między innymi w białej mące czy cukrze) mają wysoki indeks glikemiczny, przez co mogą w szybkim tempie prowadzić do odkładania się tłuszczu. Warto więc zastąpić je produktami pełnoziarnistymi, będącymi źródłem złożonych, powoli uwalniających węglowodanów. Są to:
- pełnoziarniste pieczywo i makarony;
- kasze i płatki zbożowe;
- brązowy ryż.
Pełnowartościowe białka
Białko nie tylko syci na długo, zapobiegając podjadaniu między posiłkami. Jest też podstawowym budulcem mięśni, dzięki czemu pomaga w zbudowaniu pięknej sylwetki. Źródłem wartościowego białka mogą być następujące produkty:
- drób i wołowina;
- jajka;
- chude sery;
- rośliny strączkowe;
- orzeszki ziemne i masło orzechowe.
Warzywa i – ostrożnie! – owoce
Ważnym elementem zdrowej diety są też warzywa i owoce (przy jedzeniu tych ostatnich należy zachować umiar, bo niektóre – na przykład banany czy daktyle – zawierają sporą ilość naturalnych cukrów). Dobrą praktyką będzie włączenie warzyw do każdego posiłku. Dzięki obecności błonnika minimalizują chęć podjadania, a poza tym są ważnym źródłem witamin oraz minerałów.
Orzechy i nasiona
To ważne źródło białka oraz zdrowych tłuszczów, odgrywających ważną rolę w metabolizowaniu witamin i funkcjonowaniu układu nerwowego. Ze względu na wysoką kaloryczność, ich spożywanie warto ograniczyć do jednej, niewielkiej porcji dziennie. Do najbardziej wartościowych produktów tego typu należy zaliczyć:
- orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce i migdały;
- nasiona dyni, słonecznika, maku i sezamu.
Zdrowe oleje
Spożycie rafinowanych olejów, masła lub smalcu należy ograniczyć do minimum – powodują między innymi miażdżycę oraz choroby serca. W zdrowej diecie warto zastąpić je nierafinowanymi olejami – przede wszystkim:
- wysokiej jakości oliwą;
- olejem rzepakowym;
- olejem lnianym;
- olejem rydzowym (z lnianki);
- olejem z pestek dyni.
Zdrowe słodycze
Nie oszukujmy się – ochota na słodycze bywa trudna do przezwyciężenia. By uniknąć frustracji i zmniejszyć ryzyko sięgnięcia po przekąski na bazie cukru i tłuszczu, warto wyposażyć się w ich zdrowsze wersje – w swojej ofercie ma je każda dobra drogeria internetowa. Mogą to być cukierki na bazie ksylitolu, batony owocowe (na bazie pektyn lub daktyli) lub pełnoziarniste, bezcukrowe ciasteczka.
źródło: artykuł partnera
Zwykłe słodycze sklepowe też są ok. Tylko trzeba po prostu z rozsądkiem je jeść. W przypdku np. dużego wysiłku fizycznego czy psychicznego nawet warto jeść (jeśli ktoś się nie odchudza).