Nie umiesz żyć bez słodyczy, ale Twoja figura i zdrowie na tym cierpią? Sprawdź przepisy na zdrowe desery, opracowane przez dietetyka!
ZOBACZCIE NAJNOWSZY ODCINEK PROGRAMU “KIERUNEK ZDROWIE”
Słodkie przekąski to zmora dla sylwetek i portfeli wielu z nas. Niekiedy jednak trudno poradzić sobie w ciągu dnia bez sięgnięcia po coś słodkiego. Może zamiast wybierania gotowych, przetworzonych smakołyków, warto sięgnąć po ich zdrowsze odpowiedniki? Głównie po to, by nie utyć i zachować zdrowie.
Sprawdź kilka przepisów na zdrowe słodycze i desery, opracowane przez dietetyk Dorotę Machowską z Kliniki Chirurgii MAZAN, eksperta programu “Kierunek Zdrowie”.
KAKAOWE CIASTECZKA OWSIANO-KOKOSOWE
- 125g płatków owsianych
- 125g wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- ¾ szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
- 4 łyżki mleka 1,5%
- 100g oleju kokosowego
- 2 białka jaj
Olej roztopić z dodatkiem mleka i cukru. Połączyć płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i kakao, następnie wlać roztopiony olej i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy na ciastka. Delikatnie połączyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać łyżką masę, formując okrągłe ciastka. Piec 15-20 min.w temperaturze 180 stopni.
CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE
- dwa mocno dojrzałe banany
- ¾ szklanki ( ok.160 ml) ciepłego mleka 1,5%
- ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 2 jajka
- szklanka mąki ( 170 g)
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao
- 2/3 szklanki cukru brzozowego (ksyitolu)
- kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie garście ulubionych bakalii
polewa:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum70 % zawartości kakao)
- łyżeczka masła
- 3 łyżki gorącego mleka 1,5%
Banany zblendować na gładką masę. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche – mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) niezbyt dokładnie. Przelać do formy (keksówka 10*25cm) i wstawić do całkowicie nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać w kąpieli wodnej. Dodać masło, mleko i wymieszać do połączenia składników. Można dolać więcej mleka gdyby polewa była zbyt gęsta. Polewą polać upieczone i wystudzone ciasto.
DESER CZEKOLADOWY
- 200g jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki mleka 1,5%
- 2 banany
- 5 łyżeczek kakao
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Posypka:
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 3 łyżeczki poppingu z amarantusa (amarantus ekspandowany)
- 3 łyżeczki wiórków kokosowych
- 3 suszone daktyle
- 2 łyżeczki miodu
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Jogurt zmiskować z bananami. Następnie dodać mleko i kakao oraz nieco przestudzoną żelatynę. Deser przelać do szklanek i wstawić do lodówki. Orzechy nerkowca drobno posiekać i wymieszać z wiórkami, amarantusem i posiekanymi daktylami. W rondelku podgrzać miód i dodać bakalie – wymieszać przez chwilę i odstawić do ostudzenia. Gdy deser w szklankach stężeje ułożyć na wierzch bakalie i oprósz odrobiną kakao.
CIASTO Z PŁATKAMI OWSIANYMI I MASĄ JOGURTOWĄ
Ciasto:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 3 żółtka
- szczypta soli
Masa jogurtowa:
- 3 białka jaj
- 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać.
Masa jogurtowa: Ubić białka na sztywno, cały czas ubijając dosypywać partiami cukier i ubijać do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie może być grudek. Następnie dodać mąkę a potem cienkim strumykiem wlewać jogurt a gdy masa ładnie się połączy wyłączyć mikser i delikatnie mieszając dodać wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypać około 70% płatków owsianych i mocno docisnąć. Przekładać masę jogurtową a wierzch posypać pozostałymi płatkami. Piec 30 minut w 180 stopniach.