Festiwal Grilla 2021 Czeladź Pałac Termy Saturna
W sobotę 19 czerwca na otwartym terenie kompleksu Pałacu Term Saturna w Czeladzi miało miejsce prawdopodobnie najbardziej zjawiskowo smaczne wydarzenie kulinarne tego lata.
Takim niewątpliwie był „Festiwal Grilla 2021”. Uczestnicy mieli okazję poznać nową linię sosów BBQUE, ketchupy i musztardy premium oraz relishe Develey. To nie wszystko – dania w menu zostały wzbogacone o smaki kultowych sosów TABASCO®. Dedykowane, grillowe menu, pozwoliło Gościom poznać i odkryć zupełnie nowe smaki. Ta prawdziwa uczta kulinarna mogła się wydarzyć dzięki nieocenionemu wkładowi Paczki z Rusiborza (przy.red. producent najwyższej jakości mięs, wędlin, wyrobów z wieprzowiny, dostarczanych wprost do domu), czy serom Hochland oraz produktom marki Lutner. Mnóstwo świeżości dostarczyły zioła od Baziółka, jogurty Magda Roślinna oraz ekologiczne produkty BioPlanet, jak i świeży kokos od Coco Planet oraz ziemniaki Bugaj – z gruntu dobre.
Partnerzy wydarzenia, jako główny cel postawili sobie przygotowywanie dań z najwyższym, kulinarnym pietyzmem oraz jakością. Warto zauważyć, ze waga wszystkich produktów bazowych przekroczyła 2 tony, obiekt w ciągu 3 dni odwiedziło blisko tysiąc osób, wydano ponad 600 dań z dedykowanego menu.
Odwiedzający festiwal mieli możliwość spotkania się ze znanymi i lubianymi Szefami kuchni. Swój kunszt zaprezentowali Katarzyna Gubała, Gerard Rytter, Marcin Molik, Patryk Dziamski, Sebastian Wilczek, Maciej Koźlakowski oraz Kacper Salzman.
W trakcie wydarzenia zaprezentowano różne metody grillowania (grille węglowe, grille gazowe, wędzarki – wszystko dzięki wsparciu Weber Grill Polska), tak by podnieść świadomość w zakresie właściwego grillowania i zdrowego odżywiania się.
Organizatorzy zadbali również o atrakcje muzyczne. Na scenie wystąpili: Lady Pank oraz Horyzonty. Dodatkowo, Goście mogli podziwiać inscenizacje świetlne, pokaz laserów i fajerwerków oraz animacje Legionu Rzymian.
Podsumowując, z całą pewnością każdy z obecnych mógł odkryć nowe smaki, sprawdzić oryginalne receptury, spędzić miło czas w zapierającym dech w piersiach obiekcie, którego w podobnym wymiarze, trudno szukać w Polsce.
Nie zapominajcie – sezon grillowy jeszcze trwa – bądźcie kreatywni grillując, eksperymentujcie, marynujcie, doprawiajcie i podbijajcie smaki Waszych dań!
źródło: materiały prasowe zdjęcia dzięki uprzejmości: Katarzyna Gubała, Ryszard Rak